KIES SPECIALISME

Vind ICT professional

Disaster Recovery as a Service: bescherming van gegevens en apps via de cloud

IFACTORY 22 september 2017

DRaaS disaster recovery as a server

Kritische bedrijfsgegevens en belangrijke applicaties zijn gemakkelijk tegen calamiteiten te beschermen dankzij Disaster Recovery as a Service (DRaaS). Hiermee worden organisaties via cloud computing beschermd tegen rampen of verstoringen en is snel en betrouwbaar herstel naar de oorspronkelijke situatie verzekerd.

Bedrijven beschermen zich via verzekeringen, rampenplannen en brandoefeningen tegen de gevolgen van brand, overstromingen, diefstal of andere rampen. Daarbij wordt nog wel eens vergeten dat de bedrijfsapps en -data de primaire processen van de organisatie vertegenwoordigen. Een grote stroomstoring, een hack of een virus kan dan ook grote gevolgen hebben voor de IT-infrastructuur van een organisatie. Alle gegevens herstellen door een recente back-up terug te zetten, gaat vaak moeilijker dan gedacht. Disaster Recovery as a Service is een snelle, veilige en betrouwbare oplossing.

Wat is Disaster Recovery as a Service?

Bij DRaaS (ook wel Recovery as a Service of RaaS genoemd) heeft een organisatie direct een uitwijkmogelijkheid in geval van iedere mogelijke calamiteit. Hierbij worden de belangrijke gegevens continu gerepliceerd en kunnen bedrijven direct terugvallen op een recente back-up zodat zonder verlies van gegevens doorwerken mogelijk is. Een goede DRaaS-service wordt regelmatig getest en beoordeeld.
DRaaS is een uitgebreidere dienst dan Back-up as a Service. Bij DRaaS worden niet alleen de data en applicaties veiliggesteld en hersteld, maar wordt ook de computercapaciteit geleverd om zo snel mogelijk weer up and running te zijn.

Voordelen DRaaS

DRaaS heeft een aantal in het oog springende voordelen:
– De service herstelt de oorspronkelijke situatie, waardoor de continuïteit van de organisatie gewaarborgd blijft;
– De organisatie hoeft zelf niet te investeren hard- en software voor disaster recovery;
– Een goede DRaaS-aanbieder heeft uitstekende up-to-date kennis en maakt daar dagelijks gebruik van;
– De gegevens zijn veilig in de cloud opgeslagen.

Disaster Recovery Plan, draaiboek bij calamiteiten

Bij een DRaaS-dienst hoort een Disaster Recovery Plan (DRP), een draaiboek dat te gebruiken is bij calamiteiten. In dit plan worden voorzorgsmaatregelen vastgelegd die zorgen dat de gevolgen van een calamiteit minimale gevolgen voor het bedrijf heeft. Dit gebeurt door calamiteiten te voorkomen of, als dat niet lukt, door de vitale functies van de bedrijfsvoering snel te hervatten. Bij een DRP hoort ook het testen en evalueren van de service.

Voordat u in zee gaat met een DRaaS-aanbieder is het raadzaam na te gaan of uw bedrijf over een Discovery Disaster Plan beschikt en of u weet wat de financiële gevolgen zijn van verschillende calamiteiten.

iFactory heeft deze service in haar portfolio en beschikt over de nodige kennis om Disaster Recovery as a Service in uw organisatie te implementeren. Heeft u vragen of wilt u meer weten over Disaster Recovery as a Service. Neem dan contact op door te bellen op +31(0)33 789 01 02 of te mailen naar hello@ifactory.nl. Onze specialisten staan u graag te woord.